Izlet u Sloveniju!

Izlet u Sloveniju!

Ove smo godine odlučili ugodan dan u društvu kolega i naših obitelji provesti u susjednoj nam Deželi. Već tradicionalni izlet djelatnika tvrtke Login sa članovima naših obitelji, započeli smo susretom u toplo subotnje jutro ispred firme.

Autobusom smo krenuli put Slovenije, i našeg prvog odredišta – Kobilarni Lipica. Lipica nije mjesto za istražiti, fotografirati i zaboraviti.

To je lokacija koju svakim posjetom doživljavamo na drugi način – kroz povijest, prekrasan krajolik i naravno – prekrasne konje. Obilazeći kobilarnu, upoznali smo njezinu povijest, povijest ergele Lipicanera, pogledali konjičke predstavu te se i na taj način približili prirodi. Nakon obilaska, čekao nas je obilan ručak na otvorenom. Poseban je doživljaj objedovati u društvu svojih kolega i vlastitih obitelji. Djeca su nakon ručka pohrila na obližnje aktivnosti: minigolf, streljaštvo, šetnju ili su jednostavno uživali s konjima. Nakon kraćeg predaha, krenuli smo dalje. Autobus je krenuo na našu drugu destinaciju – Vinariju Ščurek. Putovali smo kroz prekrasne krajolike poznatih Goriških brda i uživali u nepreglednim poljima vinove loze, koj ise protežu kroz dvije države: Italiju i Sloveniju. Dočekao nas je jedan od petero braće Ščurek.

Nakon kraćeg uvoda, posjetili smo podrum gdje nam je objašnjeno najosnovnije o sortama koje se uzgajaju u ovom kraju, vinima i općenito vinogradarskoj tradiciji ovog kraja. Izuzetan ambijent podruma, zamjenili smo salom za degustaciju, gdje nam je ljubazni domaćin uz domaći kraški pršut, kobasice, sir, domaće maslinovo ulje – servirao svoja čuvena vina. Uz boje i mirise koje je teško opisati, probali smo preporučena vina, te na kraju, uz gitaru i zapjevali. Kako se sunce počelo približavati zelenim vrhuncima vinorodnih brda, tako smo se i mi pozdravili s domaćinom te krenuli putem Rijeke. Preko rijeke Soče, Monfalconea i Trsta, uz vrhunska Ščurekova vina i gitaru, te neizostavnu pjesmu, vozili smo se do Rijeke. Bio je to jedan od onih dana za koje se nadamo da će se čim prije ponoviti 🙂