Naš program vjernosti šalje plastične kartice u ropotarnicu povijesti

Naš program vjernosti šalje plastične kartice u ropotarnicu povijesti

Prenosimo zanimljivi  interview iz časopisa “Lider”, autora Luke Fišića, sa našim direktorom Davorom Slavićem. Direktor Slavić osvrnuo se na prvih 20 godina rada Logina, o planovima, aktualnostima, ali i o novom revolucionarnom proizvodu – loyalty sustavu HATCH!

Davor Slavić još je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća vjerovao da je svijet IT poslovnih aplikacija za malo i srednje poduzetništvo najbolje mjesto za plasiranje novih ideja na tržište. Vjerovao je da će usporedno s rastom i razvojem srednjeg i malog poduzetništva, kao posebnog tržišnog segmenta u Hrvatskoj i susjednim zemljama, i IT usluge postati tražena roba. Prije dvadeset godina napokon je krenuo u realizaciju svojih planova, a u tu avanturu odvažio se s dvoje poslovnih suradnika, Nereom Pulić i Josipom Katalinićem. Tako je u Rijeci nastala tvrtka LogIN. Danas je LogIN, prema istraživanju IDC Adriaticsa, među prvih pet isporučitelja ERP-a na hrvatskom tržištu.

Matrična struktura

LogIN jedna je od rijetkih tvrtki koja nije pratila trend preseljenja u Zagreb zbog lakšeg poslovanja, zapošljava 28 ljudi, sve redom visokoobrazovanih IT stručnjaka, te je dobitnica brojnih nagrada i certifikata. Zaposlenici tvrtke ističu da su posebno ponosni na nagradu European Best Newcomer Award, koju im je 2012. dodijelila tvrtka Toshiba Corporation za brzu i uspješnu implementaciju samoposlužnih POS sustava za klijente iz sektora maloprodaje. Tvrtka funkcionira na principu matrične organizacijske strukture u nekoliko odjela (odjel razvoja aplikativnih rješenja, odjel podrške korisnicima, odjel tehničke podrške), ali se ta organizacijska struktura isprepliće s projektnim pristupom.

– Posebnost poslovnih rješenja naše tvrtke leži u razvoju i optimizaciji integralnih poslovno-informacijskih sustava, odnosno rješenja u oblaku kao upravljačkih sustava za poslovne subjekte s područja trgovačkih, uslužnih, proizvodnih i hotelsko-ugostiteljskih djelatnosti – kaže Slavić.

Tu tezu potvrđuje činjenica da je Slavićeva tvrtka među prvima razvila i ponudila hrvatskom tržištu model VIRGA, sustav u potpunosti temeljen na tehnologiji u oblaku prilagođen malim i srednjim tvrtkama.

– Za uspješnu provedbu razvojnog plana naše tvrtke vrlo je važan novi tehnološki iskorak projektom LoginCloud, koji je uspješno kandidiran na javnom natječaju Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva u okviru IPA programa EU za Hrvatsku – Operativni program za regionalnu konkurentnost 2007-2013. Taj nam je tehnološki iskorak omogućio adekvatnu

tehnološku podlogu za jaču komercijalizaciju našeg ERP rješenja Virga – objašnjava riječki poduzetnik.

Sve u jednome

Tehnološka obnova putem EU IPA projekta LoginCloud omogućila im je i realizaciju najnovijeg projekta tvrtke LogIN vezanog uz razvoj novih prodajnih kanala i tehnika primjenom digitalnog sustava nagrađivanja lojalnosti kupaca, a to je revolucionarni program Hatch!. Riječ je o inovativnom programu vjernosti za kupce i prodavače, koji bi trebao promijeniti način na koji se ostvaruju pogodnosti na prodajnim mjestima, i to putem besplatne mobilne aplikacije. Ujedno je alat za analizu ponašanja kupaca koji omogućava ciljano djelovanje na promjenu tog ponašanja, marketinški alat koji omogućava ciljane kampanje i mjerenje tih kampanja te alat vjernosti kojim se nagrađuju kupci. Kampanja prema krajnjim potrošačima zamišljena je za jesen. U sustav se može uključiti neograničen broj partnera, ponuđača usluga i proizvoda, a kupcu omogućuje ostvarivanje popusta i raznih pogodnosti nadohvat ruke, na vlastitom mobitelu, preuzimanjem aplikacije. Vjeruje se da bi Hatch! plastične platne kartice mogao poslati u ropotarnicu povijesti. Renomirana istraživanja govore da u sljedećih pet godina 80 posto kupaca neće htjeti još jednu plastičnu karticu. Sustav je iznimno jednostavan za upotrebu, pa im omogućava da se sve kartice pohrane u jednoj aplikaciji.

– Poslovni korisnici u komunikaciji sa svojim kupcima putem te mobilne aplikacije mogu na jednostavan način pratiti njihove interese, nagrađivati njihovu lojalnost, pravovremeno reagirati na tržišne potrebe te privlačiti nove potencijalne kupce unutar programa – dodaje Slavić.

Izazovne stvari

No Hatch! neće biti dovoljan. U LogINu znaju da u njihovom poslu bez brze tehnološke promjene i implementacije novih poslovnih modela budućnosti nema.

– Stalna ulaganja u znanje i novu tehnologiju neophodan su preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje IT tvrtki. Brz razvoj informacijskih tehnologija donosi nove izazovne trendove koje je neophodno implementirati u vlastita rješenja da bi se osigurao opstanak na zahtjevnom tržištu s jakom konkurencijom. Poslovni modeli koji se pojavljuju u procesu integracije proizvoda i tehnologije, internetu stvari, podrazumijevaju sposobnost proizvoda i uređaja da međusobno komuniciraju i dijele podatke. Prikupljanje, procesiranje i analiza tih podataka pomoću senzora ugrađenih u proizvode i uređaje i njihova integracija s postojećim poslovnim aplikativnim rješenjima novi je izazov za cijelu IT industriju – tvrdi Slavić te dodaje da je ključna uloga informacijskih poslovnih rješenja u povezivanju, procesiranju, analizi i strukturiranju podataka koje će novi proizvodi i prateće usluge emitirati.

Osim stalnog praćenja trendova i ulaganja u inovacije, uspjeh IT tvrtke ovisi o stručnosti, ali i raspoloženosti radnoga kadra. Simbioza unutar tvrtke presudna je za dobre rezultate.

– Vrlo nam je važna dobra međusobna suradnja. Neformalnim druženjima i sportskim angažmanom djelatnika nastojimo ostvariti prijateljske odnose i poticati timski rad. Razvojna politika tvrtke posebno je usmjerena na poticanje izvrsnosti i kompetencija djelatnika – opisuje.

No unatoč svome uspjehu i ugledu, najveće tegobe za LogIN ne dolaze iz inozemstva ili kao posljedica prljavih podmetanja konkurencije, pa čak ni brzih promjena tehnoloških paradigmi. Najveće probleme zadaje im, pogađate, spora i neefikasna javna uprava i sudstvo vlastite države, koju, za razliku od brojnih IT stručnjaka, Slavić ne namjerava napustiti.

– Hrvatsko zakonodavstvo i neujednačena zakonodavna praksa jedan nam je od najvećih izazova kako u organizaciji i radu tvrtke, tako i na razini potrebe za neprestanim prilagodbama poslovnih aplikacija. Česte i uglavnom potpuno iracionalne promjene zakonskih rješenja stvaraju nam velike probleme na razini upravljanja tvrtkom koja se bori s oštrom konkurencijom kako lokalnih IT tvrtki tako i svjetskih IT rješenja – napominje osnivač tvrtke.

Tako postavljene stvari neizbježno za sobom vuku i drugi veliki izazov hrvatskoga gospodarstva – kako zadržati mlade Hrvate.

– Vrlo je velik izazov privući i zadržati mlade IT stručnjake, koji su ključna poluga za stvaranje nove vrijednosti i uspješan rast i rad tvrtke. Nama to zasad uspijeva uspješnom komercijalnom paletom poslovnih aplikacija koje nudimo tržištu – zaključuje Slavić.

Lider|www.liderpress.hr|16.08.2016.