Gotove vs. custom-made aplikacije

Gotove vs. custom-made aplikacije

Naručiti vlastiti ERP ili svoje poslovne procese prilagoditi gotovim aplikacijama, pitanje je sad!

Odgovor je uvijek – ovisi što želite i čega se ne želite odreći!

Iz našeg iskustva većina se malih i srednje velikih tvrtki, naravno ukoliko se ne bave izrazito specifičnom djelatnošću, vrlo brzo prilagodi gotovim ERP rješenjima koja se temelje na uhodanim i u praksi dokazanim poslovnim procesima.  Naročito ako im nova aplikacija uspješno rješava brojne operativne probleme u svakodnevnom poslovanju.

ERP aplikacija (Enterprise Resource Planning) stručni je naziv za integralnu poslovnu aplikaciju (često zvana: knjigovodstveni program) koja je naravno mnogo više od samog knjigovodstva.

ERP prati procese pojedinih odjela tvrtke i međusobno ih povezuje brojnim automatizacijama. Ne smije se izostaviti i važna uloga ERP-a u povezivanju s drugim aplikacijama u kojima djelatnici iste tvrtke rade i tako jednostavno međusobno ne gube automatiziranu razmjenu važnih podataka (CRM <->ERP, ERP<-> Webshop, ERP <->BI….)

Gotove aplikacije

Odaberete li gotove (plug-and-play) aplikacije dobit ćete rješenje koje, osim što je jednostavno za implementaciju i donosi iskustva i prakse brojnih organizacija Vaše djelatnosti, štedi Vaše vrijeme i novac.

S online gotovim ERP aplikacijama prirodno dolazi i pojam Cloud-a (Oblaka) koji donosi dodatne prednosti, a objašnjenja su pri tome vrlo različita. Što mi nudimo pod pojmom Cloud-a pročitajte u našem Blog prilogu.

Karakteristike gotovih ERP aplikacija:

  • brži odabir aplikacije zbog jasno definiranih procesa i funkcija koje nudi
  • tvrtka se prilagođava zadanim i propisanim procesima ERP rješenja
  • Implementacijom procesa po radnim mjestima upravlja Isporučitelj ERP-a
  • niži jednokratni troškovi uvođenja
  • Kraće vrijeme uvođenja i početka operativnog korištenja za sve djelatnike 
  • Lakše zapošljavanje i uvođenje djelatnika u poslovni proces radi prisutnosti ERP-a na tržištu

Ipak, ukoliko Vaše rastuće poslovanje prati strogo definirane procese koji su važni za Vašu kompetitivnu prednost na tržištu, a ne pronalazite ERP program koji će sa svojim postojećim verzijama ispuniti tražene uvjete, potrebno je donijeti odluku o razvoju ili prilagodbi ERP-a po mjeri Vašeg poslovanja.   

ERP aplikacija po mjeri (link na sektore)

Svaki ERP koji je krojen po mjeri naručitelja baziran je na iskustvu i tradiciji tvrtke. U tom slučaju je kreator poslovnih procesa sam Naručitelj na čiji se koncept naslanja dizajn ERP aplikacije.

Odbir Custom-made ERP-a vrlo je opravdan kod specifičnih djelatnosti koje zahtjevaju preciznu usklađenost s procesima iz prakse, a svojom perspektivnošću opravdavaju inicijalno visoke implementacijske troškove. 

Karakteristike ERP aplikacija po mjeri:

  • mogućnost razvoja ERP-a u fazama s dinamikom rasta i širenja poslovanja  
  • lakša je implementacija sa aspekta uhodavanja djelatnika koji se ne moraju prilagođavati novim poslovnim procesima kojeg često nameće gotov ERP
  • Očuvanje poslovnih procesa koje tvrtki predstavljaju kompetitivnu prednost
  • Implementacija traje dulje i inicijalni troškovi su daleko viši od gotovih rješenja

Želite li saznati imamo li rješenje za Vašu tvrtku? Otkijte sektore u kojima stvaramo nove vrijednosti ili nam za pošaljite upit.